NOVO: 
  4. TRAD. SUSRETI U OVČAR BANJI

 

2017.
» NOVO  
MONBLAN (4810 m)
» NOVO  GRAN PARADISO (4061 m)
» GRAN SASO (2914 m)
    zimski usponi:
» GROSGLOKNER (3798 m) 
» TRIGLAV (2864 m)
» MAJA JEZERCE ( 2694 m)

.............................................


logo4

» MEMORIJAL „KRSTO ŽIŽIĆ”
» MEMORIJAL „BJELAŠNICA”

» TRIGLAV 2864 m
» OLIMP
» OBUKA PLANINARA POČETNIKA
» TR. SUSRET PLANINARA O.BANJA
» BALKANSKI SUSRETI PLANINARA
» DANI PLANINARA PPS-A  P.BANJA
» RILA
» SUSRETI ŽELEZNIČKIH PL. KLUB.

....................................... 

USPESI KLUBA

 
  Matterhorn (4478 m) 
      izvestaj2
√   
Damavand (5671 m)
      izvestaj2              
 
Gross Glockner (3798 m)  
      izvestaj2               
√ 
Gran Paradiso (4061 m )  
    izvestaj2            

√ 
Čamser Kangri (6622 m)
     izvestaj2                 
√ 
 Monblan (4810 m) 
    izvestaj2              
√  
Triglav (2864 m)
     izvestaj2 
√  
Monterosa Doufsp.(4634 m)
     izvestaj2 
 
 √  Zimski usp.na Groglokner (3798 m)
     izvestaj2   
√   Zimski uspon na Olimp (2917 m)
    izvestaj2   
........................................

 

1.1.2011.

 

 

Izvestaj za PK Zeleznicar

XVIII Balkanski susreti planinara u Makedoniji, Popova Šapka 19 – 21. Jun 2015.

 

Osamnaesti Balkanski susreti planinarskih društava su organizovani na Šari- Popovoj Šapki iznad Tetova. Organizator susreta je bilo planinarsko klub Ljuboten iz Tetova. Na susretima je učestvovlo oko 130 planinara iz 19 planinarskih klubova : Bugarske, Makedonije, Srbije ,i Bosne i Hercegovine. Prema očekivanju, najbrojniji su bili planinari zemlje domaćina susreta. Našu delegaciju sačinjavali su vodići našeg drustva : Stanić Nebojša, Detiček Mirko, Prokić Mirjana I Dimitrijević Vesna.

Popova Šapka, skijaški I letnji planinarski centar leži na 1700m. Okružena je sa svih strana visokim vrhovima, od kojih dominira udaljeni Titov vrh 2747m, Mali Turčin 2702m, Bakardan 2704m I drugi.Do ovih vrhova vode uhodane planinarske staze uglavnom po travnatim livadama.

Krenuli smo iz Beograda 19.06. u 13.00, nas ukupno devetoro, iznajmljenim kombijem koji smo na smenu sami vozili. Do ulaska u Makedoniju vožnja je tekla glatko dok odjednom se na izduvu nije pojavi crn dim. Ovo nas je zabrinulo I usporilo vožnju. Uz nekoliko usputnih stajanja stigli smo u noćnim satima na Popovu Šapku. Bili smo najavljeni I brzo smo se smestili u hotelu Slavija i pridružili domaćinima I drugim učesnicima. Pre našeg dolaska je održano svečano otvaranje I potvrdjen program za sutra. U dolasku primetili smo da vreme nije najpogodnje, kovitlaju oblaci i nose nisku maglu, a temperature gotovo zimska.

20.jun U 7.00 kreće se na planinarenjena četiri planinarske staze. Prognoza vremena nije najpogodnija, što se videlo po niskim oblacima I magli I niskoj temperaturi. Za podne predvidjena je kiša.

               Staza 1. Vodi na Titov Vrh 2747m severnom stranom,
               Staza2. Vodi vrha - sedlo Plat 2140m,
               Staza3 vodi do Jelaka 1850m,
               Staza 4. naknadno uvrštena u program, vodi na Titov Vrh juznom stranom,

Naši planinari obzirom na lošu vremensku prognozu, opredelili su se za nešto bliže vrhove I to: Mira Prokić, Vesna Dimitrijević, Branko Zorko , Milisav Prokić, Vinko Grgić I Dusanka Simonović za vrh Plat 2140m, a ostali Nebojša Stanić , Mirko Detiček I Olgica Zorko za Jelak, nešto bliže, jer smo očekivali da će doći mehaničari iz Tetova da poprave kvar na vozilu. Pesačilo se pretežno po magli koja se povremeno podizala otvarajući vidike na predivna prostranstva planine Šare.

Sve grupe su uspešno izvele planirane akcije. Prognoza se ostvarila pa su grupe koje su išle na Titov Vrh vratile se po kiši. Po kiši smo otišli na ručak u planinarski dom Konak u kome su bili mladi učesnici susreta.

Ppredveće oko 19.30 u maloj sali hotela održan je sastanak predstavnika društava.( Stanić I Detiček) Na sastanku razgovaralo se o organizovanju dosadašnjih I budućih susreta, o cilju druženja, o uključivanju mladih, kao I saradnji na zajedničkim akcijama.

Na kraju izabran je domaćin narednih XIX balkanskih susreta - planinarsko društvo iz Bugojna, BiH.

Nešto pre završetka ovog sastanka u 21.00 u velikoj Sali započela je svečana večera. Kao I ranijih godina posle večere dodeljivane su diplome za klubovre učesnike, razmenjivani pokloni , držani pozdravni govori. Svako od učesnika dobio je majicu sa stilizovanim simbolom XVIII –tih susreta. Posle ovog dela programa ,uz dobar orkestar, usledilo je veselje učesnika uz igru , pesmu I ponešto vina.

21.jun,posle doručka , ucesnici su se svojim vozilima spustili u Tetovo. Predvidjeni program obilaska znamenitosti Tetova nije u potpunosti ostvaren zbog verskog praznika. Obišli smo stari deo grada sa čuvenom Šarenom džamijom I kameni most na reci Peni, kao I izložbu fotografija Sara kroz vreme I odlike, koju je pripremio član PK Ljuboten. Nismo mogli da odolimo a da ne posetimo čuvenu poslastičarnicu I zasladimo se baklavama.

Po podne odlašli smo u posetu manastiru Lešak ,obišli malu staru crkvu Sete Bogorodice I konak manastira. Potom je u porti manastira usledio zajednički rucak ( poznati pasulj tetovac). Po završetku ručka susreti su zatvoreni I uz medjusobne pozdrave smo se rastali . U Beograd smo stigli oko 21.30.

Beograd 22.jun 2015.

Tekst: Mirko Deticek, Fotografije: Branko Zorko

 DSC4862 sarena dzamija

 DSC4778 zajednickafotografija

 DSC4564 na vrhu Plat

x-sveta bogorodica u Lešok manastiru

kameni most na peni

 
boya yalıtım mantolama ısı yalıtımı