NOVO: 
  4. TRAD. SUSRETI U OVČAR BANJI

 

2017.
» NOVO  
MONBLAN (4810 m)
» NOVO  GRAN PARADISO (4061 m)
» GRAN SASO (2914 m)
    zimski usponi:
» GROSGLOKNER (3798 m) 
» TRIGLAV (2864 m)
» MAJA JEZERCE ( 2694 m)

.............................................


logo4

» MEMORIJAL „KRSTO ŽIŽIĆ”
» MEMORIJAL „BJELAŠNICA”

» TRIGLAV 2864 m
» OLIMP
» OBUKA PLANINARA POČETNIKA
» TR. SUSRET PLANINARA O.BANJA
» BALKANSKI SUSRETI PLANINARA
» DANI PLANINARA PPS-A  P.BANJA
» RILA
» SUSRETI ŽELEZNIČKIH PL. KLUB.

....................................... 

USPESI KLUBA

 
  Matterhorn (4478 m) 
      izvestaj2
√   
Damavand (5671 m)
      izvestaj2              
 
Gross Glockner (3798 m)  
      izvestaj2               
√ 
Gran Paradiso (4061 m )  
    izvestaj2            

√ 
Čamser Kangri (6622 m)
     izvestaj2                 
√ 
 Monblan (4810 m) 
    izvestaj2              
√  
Triglav (2864 m)
     izvestaj2 
√  
Monterosa Doufsp.(4634 m)
     izvestaj2 
 
 √  Zimski usp.na Groglokner (3798 m)
     izvestaj2   
√   Zimski uspon na Olimp (2917 m)
    izvestaj2   
........................................

 

1.1.2011.

 

 

Durmitor 2014. 18.-20.7.2014.

Jedna od nekoliko akcija kluba za ovu godinu održana je na Durmitoru u periodu od 18. do 20. jula. Akciju je realizovalo troje vodiča – Mirjana Prokić, Zoran Filipović i Vlada Radivojević. Broj ucesnika 42.
Prvog dana, na putu za Žabljak, posetili smo manastir Mileševu. I pored njegovog izuzetnog značaja i lepote planinskog predela u kojem je smešten, ovaj manastir, kao i okolne planine, slabo su posećeni od strane planinara, ne samo našeg već i drugih beogradskih klubova, prvenstveno zbog velike udaljenosti od prestonice. Stoga je kratak boravak u manastiru, propraćen predavanjem  ljubazne monahinje,  za planinare  predstavljao pravo zadovoljstvo.
Drugog dana izvedene su sledeće planinarske akcije. Planinari su podeljeni u dve grupe, jedna za uspon na Crvenu gredu i druga za uspon na Bobotov Kuk. Grupa za Crvenu gredu sa Mirjanom i Zoranom otišla je peške do ulaza u NP i dalje markiranom stazom do vrha. U povratku su se spustili do Jablan jezera a potom se vratili na Žabljak. Grupa je izvela dobru pešačku visokogorsku turu i za to je bila nagrađena lepim vidicima.
Druga grupa, koja se spremala za uspon na Bobotov Kuk, prevezla se autobusom do Sedla, iako je već postojala sumnja da će zbog slabe kiše koja je padala prethodne noći uspon na Bobot biti moguć. Alternativni plan bio je uspon na Prutaš, čija je polazna tačka nešto niže od Sedla, tačnije od Urdenog dola. Po dolasku na Sedlo otpala je svaka mogućnost da se krene na najviši vrh Durmitora, s obzirom na to da je on bio prekriven crnim oblakom. Stoga sam se odlučio za uspon na Prutaš iznad koga je, koliko-toliko, bilo vedro. Na putu ka vrhu napredovali smo prilično brzo, da bi nas na Škrčkom ždrelu sačekao jak vetar, koji nam je dosta usporavao kretanje i učinio da ovaj, inače ne opasan uspon, na momente bude  rizičan. Grupa je kondiciono bila spremna pa je bez većih teškoća izašla na vrh, gde smo se fotografisali i ubrzo sklonili od vetra u prvu uvalu. Posle kraćeg odmora počeli smo da se spuštamo ka jezerima. Na toj strani su nas čekali potpuno izmenjeni vremenski uslovi –   sunčano vreme bez vetra i lepi pogledi na Škrku. Prilikom silaska desila se jedna nezgoda, pošto je planinar Marin Antić i uganuo nogu. Stavio sam mu elastični zavoj i dogovorio se sa dvojicom planinara (Nešom Radičevićem i Vladetom Vukovićem) da budu uz njega, pa smo krenuli dalje. Prošli smo pored Škrčkih jezera, ponovo smo izvršili uspon do Škrčkog ždrela i potom sišli do Urdenog dola gde nas je čekao autobus. Posle dva sata stigao je i povredjeni planinar sa dvojicom pratioca.
 Trećeg dana, u nedelju, veći deo planinara je izveo pešačku turu oko Zminjeg jezera sa usputnim zadržavanjem na Crnom jezeru. Za vreme ture planinar Vladeta Vuković nam je pričao zanimljivosti i legende vezane za Durmitor i okolinu. U planirano vreme krenuli smo za Beograd, a usput smo napravili kraću pauzu na mostu Djudjevića Tara.
Želeo bih da istaknem da mi je, uz već pomenute Nešu i Vladetu, i planinar Vlada Macanović dosta pomogao u vodjenju grupe nakon Marinove povrede. U septembarskom broju časopisa Moja planeta izaći će njegov tekst o utiscima koje je poneo sa Durmitora i ove akcije.
Opšti zaključak nas vodiča je da je akcija bila uspešna. Usponi koje smo vršili izvedeni su u skladu sa vremenskim prilikama i uz sve mere opreznosti, a tri dana koja smo imali na raspolaganju su maksimalno iskorišćena.

Vlada Radivojević  13.08.2014.

durmitor1

Uspon na Prutas (2393m)

durmitor2
Uspon na Prutas

durmitor3

Prutas (2393m)

durmitor4

Crvena Greda (2164m)

 
boya yalıtım mantolama ısı yalıtımı