NOVO: 
  4. TRAD. SUSRETI U OVČAR BANJI

 

2017.
» NOVO  
MONBLAN (4810 m)
» NOVO  GRAN PARADISO (4061 m)
» GRAN SASO (2914 m)
    zimski usponi:
» GROSGLOKNER (3798 m) 
» TRIGLAV (2864 m)
» MAJA JEZERCE ( 2694 m)

.............................................


logo4

» MEMORIJAL „KRSTO ŽIŽIĆ”
» MEMORIJAL „BJELAŠNICA”

» TRIGLAV 2864 m
» OLIMP
» OBUKA PLANINARA POČETNIKA
» TR. SUSRET PLANINARA O.BANJA
» BALKANSKI SUSRETI PLANINARA
» DANI PLANINARA PPS-A  P.BANJA
» RILA
» SUSRETI ŽELEZNIČKIH PL. KLUB.

....................................... 

USPESI KLUBA

 
  Matterhorn (4478 m) 
      izvestaj2
√   
Damavand (5671 m)
      izvestaj2              
 
Gross Glockner (3798 m)  
      izvestaj2               
√ 
Gran Paradiso (4061 m )  
    izvestaj2            

√ 
Čamser Kangri (6622 m)
     izvestaj2                 
√ 
 Monblan (4810 m) 
    izvestaj2              
√  
Triglav (2864 m)
     izvestaj2 
√  
Monterosa Doufsp.(4634 m)
     izvestaj2 
 
 √  Zimski usp.na Groglokner (3798 m)
     izvestaj2   
√   Zimski uspon na Olimp (2917 m)
    izvestaj2   
........................................

 

1.1.2011.

 

 

Via ferrata - 13.-15.9.2013.

Na ferate možete dospeti na dva načina. Prvi i najmanje bezbedan je, u stilu Felixa Baumgartnera, da padnete sa neba. Drugi bezbedniji, organizovaniji i uzbudljiviji, u stilu Radmila Marića!

Radmilo je, ovoga puta, za obuku izabrao dve zanimljive ferate: Rose d'Inverno u nacionalnom parku Val Rosandra u blizini Trsta i Furlanovu stazu u blizini Vipavske doline i visoravni Nanos u Sloveniji.

13.09.
Popodne je nas petoro krenulo kolima ka Sloveniji. Znajući Marića, mogli smo da pretpostavimo da put nećemo provesti besposleno. Pokazao nam je kako se vezuju različite vrste čvorova, a da ne bismo sve to brzo i zaboravili, svako od nas je dobio zadatak da svaki naučeni čvor ponovi dvadesetak puta. Ovo se, naravno, kasnije pokazalo kao zaista korisno. Vodič nas je posle puta nagradio za marljivo vežbanje sa prusicima, posetom predivnom restoranu u sklopu koga je i mini pivara gde smo pili pivo sa medom. Ni ovaj put nas Marićev izbor nije izneverio. U Sloveniji smo tu noć prespavali u mestu Postojna.

14.09.
Prvi dan je bio rezervisan za Via delle Rose. Stavili smo obaveznu opremu: šlem, pojas, set za feratu, rukavice, ranac i vezali centralni karabiner. Učenje vezivanja čvorova od prethodnog dana nam je već na samom početku bilo od koristi. Pre samog početka, instruktor Maric nam je detaljno objasnio osnove kretanja po ferata stazama koje podrazumevaju maksimalnu bezbednost. Ova ferata je izuzetno zanimljiva za početnike jer se na njoj susrećete sa najrazličitijim elementima: isturene i glatke stene, vertikalni i horizontalni gelenderi, merdevine, ... a uz sve to čelične sajle su postavljene duž cele staze tako da je bezbednost veoma visoka što je veoma važno za početnike. Ovu feratu smo u velikoj meri prošli bez oslanjanja na sajlu, a velika pomoć su nam bili Marićevi strpljivi saveti, uputstva i činjenica da nam je skretao pažnju na mogobrojne situacije i elemente uz korisna objašnjenja. Ova ferata je prilično posećena, tako da smo imali priliku i da naučimo pravilno zaobilaženje na steni.
Popodne smo se smestili u Trstu u jedan simpatičan hostel uz more, do zalaska sunca se kupali, uveče obišli centar grada, večeru završili sladoledom, koji se u Italiji ne propušta, i rivom došetali do hostela. Ukratko dan je bio savršen!

ferateizvestaj1      ferateizvestaj2 

15.09.
Drugi dan smo proveli na ferati Furlanova Pot. Ovu stazu smo prešli za nekoliko sati obzirom da je kraća od staze prethodnog dana, a mi smo već imali korisno jednodnevno iskustvo. Posebno nam je bio zanimljiv poslednji deo staze koji je činila isturena vertikalna stena, sa predivnim pogledom na Vipavsku dolinu. Posle ove staze smo krenuli kući.

ferateizvestaj3  ferateizvestaj4

Uzbudljiv način da se uživa u zelenilu, predivnim pogledima i fantastičnim sivim stenama!

ferateizvestaj5

Vodič akcije i instruktor: Radmilo Marić
Učesnici akcije: Jelena Prodanović, Jelena Samardžija, Csik Csaba, Miloš Pavić
Izveštaj napisala: Jelena Samardžija

 
boya yalıtım mantolama ısı yalıtımı