NOVO: 
 Fruškogorska transverzal 3
 Kanjon reke Nere
 

2018.
»
EIGER (3967 m)
» MONBLAN (4810 m)
» MONTE ROSA
    - Zumsteinsputze (4563 m)
    - Lyskam (4537 m)
    zimski usponi:
» OLIMP (2918 m)
» GROSGLOKNER (3798 m) 
» TRIGLAV (2864 m)
» GRAND PARADISO ( 4061 m)

.............................................


logo4

» MEMORIJAL „KRSTO ŽIŽIĆ”
» MEMORIJAL „BJELAŠNICA”

» TRIGLAV (2864 m)
» OLIMP (2918 m)
» OBUKA PLANINARA POČETNIKA
» TR. SUSRET PLANINARA O.BANJA
» BALKANSKI SUSRETI PLANINARA
» DANI PLANINARA PPS-A  P.BANJA
» SUSRETI ŽELEZNIČKIH PL. KLUB.

....................................... 

USPESI KLUBA

 
  Matterhorn (4478 m)       
                 
 
Gross Glockner (3798 m)  
                
√ 
Gran Paradiso (4061 m )
                  
√ 
 Monblan (4810 m) 
            
√  
Triglav (2864 m)
    
√  
Monterosa Doufsp.(4634 m)
    

 √  Zimski usp.na Groglokner (3798 m)
    
√   Zimski uspon na Olimp (2917 m)
 
........................................

 

1.1.2011.

 

 

aleksandarcvetkovic2   (V) Suva planina: Pasarelo, Smrdan, Litica, Trem, Đorđina Čuka, izvori i slapovi Ropota
  29.4.-1.5.2018.
Planinarska akcija
3 dana

 
064/2385635

План: 29.04.2018, полазак у 06:00, општина Нови Београд, тачна локација места поласка: http://www.google.com/maps/search/44.8229535,20.4127459

- Обилазимо Дивљански манастир. Након обиласка следи кратка припрема за планинарење.

Подаци о стази: Дужина 18км, кумулативни успон/спуст по 1100м. Кондициона тежина: Средње тешка.

- Стаза креће од Дивљанског манастира 460мнв, већим делом се крећемо кроз шуму, повремено ћемо ићи и преко огољених делова, планинских пропланака, где ће у то време бити много цвећа.
- Стижемо на видиковац Смрдан 1450мнв. Ту ћемо направити паузу за одмор и фотографисање.
- Након тога идемо на други видиковац Пасарело 1522мнв.
- По многима најлепши видиковци на Сувој планини, то су видиковац са врха Смрдан, као и са Пасарела и једни су од најлепших у Србији. Са њих се види главни гребен Суве планине и још много других планина.
- По повратку са стазе креће се ка Нишкој бањи. Ноћење.

Други дан: 30.04.2018

- Долазак у село Велики Крчимир. Направиће се пауза за припрему за планинарење
- Биће организоване две стазе, краћа и лака, дужа и средње тешка - тешка за напредније планинаре. Први километар стазе је заједнички, а потом следи раздвајање, право за реку Ропот (краћа стаза), лево за врх Литица (дужа стаза)

Подаци о стази 1: Дужина 9км, кумулативни спуст/успон по 780м. Кондициона тежина: Лака стаза.

- Одлазак на реку Ропот која представља редак природни феномен. Док тече, формира предивне слапове, више мањих и три већа. Заправо сви ови слапови, они праве систем периодичних врела, јер река Ропот сваке године, обично током јуна нестане у трену и појави се исто у трену почетком наредног фебруара. Сваки пут појаву воде прати звук из дубине земље, сличан роптању и отуд назив реке Ропот. Овај карактеристични звук сличан роптању или води која ври се чује дан/два пре него што река потече. Интересантан податак је и тај да се никада не зна када ће тачно река Ропот нестати, јер не пресушује постепено, већ се то дешава одједном. Ропот сваке године има један већи и два мања извора који после неколико десетина метара чине јединствен ток, снажан и брз. Претпоставка је да се у дубини Суве планине налази подземно језеро у облику левка које се током јесени и зиме пуни и када достигне одређени ниво вода избија на површину и прави реку Ропот са слаповима. Обиће ће се извори и слапови/водопади реке Ропот. Стаза је изузетно лепа и још у овом делу Суве планине је још увек потпуно нетакнута природа.

Подаци о стази 2: Дужина 16км, кумулативни спуст/успон по 1100м. Кондициона тежина: Средња до тешка стаза.

- Стаза није дугачка, али је у 7км до врха кумулативни успон 1100м, што се сматра средње тешком -тешком стазом. При повратку са Литице се свраћа на Ропот пречицом и после путем до Великог Крчимира. Један део стазе је каменит и захтеван.
- Облик Литице подсећа на Ртањ, попут пирамиде и у односу на Суву планину, односно делове који припадају Соколовом Камену, Трему и Ђорђиној чуки, овај део као да је засебна целина. Ређе се обилази, али је јако атрактиван и леп.
- Повратак у Нишку бању. Ноћење

Трећи дан: 01.05.2018, две стазе ће бити на располагању, краћа и дужа и обе су гребенског типа.

Обе групе полазе од Бојаниних вода и иду заједно до Трема 1810мнв. Планинари који желе да наставе даље, ићи ће до још једног изузетно атрактивног врха Ђорђина чука (или Костадиница) 1735мнв. Јако се ретко обилази Ђорђина чука, а љубитељи Суве планине, кажу да је тај врх могуће и још лепши и интересантнији од Трема, као и околина око врха. То је неправедно запостављена локација.

Подаци о краћој стази: Дужина 15км. кумулативни успон/спуст око 1100м. Кондициона тежина: Средње тешка.

Подаци о дужој стази: Дужина 20км, кумулативни успон/спуст око 1300м. Кондициона тежина: Средње тешка - тешка.

Напомена: планинари који се одлуче за краћу стазу, сачекаће на Трему групу која ће ићи до Ђорђине чуке и сви заједно ће кренути ка Бојаниним водама.

Повратак у Београд до 23h.

Цена:
- 3900дин аутобус. У цену је урачунат превоз, путарине, 2 ноћења, трошкови за возаче. Сува планина се практично обилази са свих страна. План је направљен да се види што је више могуће локација које су прелепе, а заиста ретко их воде планинарска друштва, сем ако нису локална. На једној од фотографија које су у најави акција налазе се слапови Ропота, на другој је веома необичан предео између Трема и Ђорђине чуке. Дивљи коњи су на локацији близу врха Литица, а панорамска слика са много зеленила, где се види већи део гребена Суве планине, то је поглед са Пасарела ка Трему.

Пријаве и уплате:
- Пријаве, информације и уплате код водича акције Александар Цветковић, тел: 064/2385635 Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli Петар Цветковић, тел: 064/3126630 Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli
- Износ се плаћа у целини на редовним састанцима друштва од 18 до 19 часова, сваке среде, у сали 3, општина Нови Београд, Булевар Михаила Пупина 167
- Одустајање могуће само уз замену, иначе се новац не враћа
- Уплата најкасније до среде 25.04.2018

Напомене:
- Храна из ранца
- Понети најмање 2л воде
- Обезбеђена чиста постељина, понети са собом пешкир, сапун, шампон, средства за личну хигијену.
- Собе у приватном смештају у Нишкој бањи су вишекреветне. Заједничка су купатила.
- У Нишкој бањи има више ресторана, цена је повољна и група која је ишла у октобру прошле године, јако је задовољна услугом. Тако да ко жели, може ићи и у ресторан након планинарских акција.
- Ко има фејсбук, може погледати фотографије са акције од октобра прошле године на овој адреси https://www.facebook.com/vukano/media_set?set=a.10215103592449031.1073741840.1408005308&type=3 уз важну напомену, да ће у мају ће бити много топлије, без снега, са више сунца, дужи је дан, неће највероватније бити ни магле. Ако буде видљивост у мају као другог дана планинарске акције у октобру, сви планинари ће уживати у погледима ка Старој планини, Шар планини, Копаонику и још ка више од 50-так планина које се виде са врхова које ћемо посетити.
- Понети планинарску књижицу са уплаћеном чланарином за текућу годину
- Услед непредвиђених околности водич има право измене плана акције.

Suva 1. Pogled na Trem sa Pasarela

Suva 2. Slapovi na Ropotu

Suva 3. Konji na lokaciji Litica. Photo Braca Stojanovic

Suva 4. Izmedju Trema i Djordjine cuke. Photo Sladjana

 
boya yalıtım mantolama ısı yalıtımı