NOVO: 
 Fruškogorska transverzal 3
 Kanjon reke Nere
 

2018.
»
EIGER (3967 m)
» MONBLAN (4810 m)
» MONTE ROSA
    - Zumsteinsputze (4563 m)
    - Lyskam (4537 m)
    zimski usponi:
» OLIMP (2918 m)
» GROSGLOKNER (3798 m) 
» TRIGLAV (2864 m)
» GRAND PARADISO ( 4061 m)

.............................................


logo4

» MEMORIJAL „KRSTO ŽIŽIĆ”
» MEMORIJAL „BJELAŠNICA”

» TRIGLAV (2864 m)
» OLIMP (2918 m)
» OBUKA PLANINARA POČETNIKA
» TR. SUSRET PLANINARA O.BANJA
» BALKANSKI SUSRETI PLANINARA
» DANI PLANINARA PPS-A  P.BANJA
» SUSRETI ŽELEZNIČKIH PL. KLUB.

....................................... 

USPESI KLUBA

 
  Matterhorn (4478 m)       
                 
 
Gross Glockner (3798 m)  
                
√ 
Gran Paradiso (4061 m )
                  
√ 
 Monblan (4810 m) 
            
√  
Triglav (2864 m)
    
√  
Monterosa Doufsp.(4634 m)
    

 √  Zimski usp.na Groglokner (3798 m)
    
√   Zimski uspon na Olimp (2917 m)
 
........................................

 

1.1.2011.

 

 

  (43) Bukulja (696 m) - Garaško i Bukuljsko jezero

  1.5.2018.
Planinarska akcija
1 dan

  Vesna Dimitrijević
064/2018431


Polazak minibusa sa parkinga ispred Opštine Novi Beograd u 7h.

Vožnja autobusom do Garaškog jezera.
Neće biti uobičajene jutarnje pauze za kafu. Kome je kafa neophodna, neka je ponese.

PEŠAČKA TURA

Nakon razgledanja Garaškog jezera sa brane, krećemo ka Bukuljskom jezeru udaljenom 6,9km. Put između jezera prolazi kroz šumu, a sama jezera su priča za sebe.

Od Bukuljskog jezera, pešačimo 3,6km, preko vrha Ploče (505m), do planinarskog doma na vrhu Bukulje. Najviši vrh Bukulje je pored metereološke stanice, ograđen je i nije dostupan za posetioce.

Provešćemo izvesno vreme u druženju sa uvek ljubaznim domaćinima i otići na osmatračnicu sa koje se pruža izvanredan pogled na Aranđelovac i Bukovičku banju, zatim Avalu, Kosmaj, Venčac, Rudnik...

Nakon pauze, krećemo na poslednji deo pešačke ture u dužini 4km. Lepo uređenom planinarskom stazom, poznatoj po imenu Serpentina, stići ćemo do parka u Bukovičkoj banji, gde će nas čekati prevoz.

Dužina pešačke ture je 14,5km sa 560m uspona i 600m spusta.

Oprema: planinarska, prema vremenskim uslovima, presvlaka, kamašne, obavezne gojzerice, dobra zaštita od eventualne kiše i vetra, hrana i voda iz ranca.

U nekom od usputnih restorana, u povratku za Beograd, ćemo napraviti pauzu za odmor i večeru.
Orijentaciono vreme dolaska u Beograd je oko 22h.

Cena: 1250 dinara (minibus)

Uplata je unapred, u celosti, prilikom prijavljivanja na sastancima Kluba, ili Post netom na broj mog mobilnog telefona u bilo kojoj pošti. U slučaju otkazivanja, bez obzira na razlog, potrebno je da sami nađete zamenu, u protivnom, novac vam ne može biti vraćen.

- Svako učestvuje na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o radu Sekcije za akcije.
- Uz sebe morate imati zdravstvenu i planinarsku knjižicu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu.
- U toku odlaska na odredište i izvođenja planinarske akcije, nije dozvoljena upotreba alkohola.
Vodič zadržava pravo izmene programa, ukoliko bude potrebno, usled nepredviđenih okolnosti, a radi bezbednosti i zaštite zdravlja učesnika.
Planina Bukulja nalazi se u Šumadiji i jedna je od najviših tačaka ovog dela Srbije. Ova planina je nekada predstavljala južnu granicu do koje se prostiralo Panonsko more, i jedno od njegovih mnogobrojnih ostrva. Planina Bukulja je vulkanskog porekla o čemu svedoči njena geološka građa (izgrađena je od granitnih stena koje u sebi sadrže specifičnu kombinaciju minerala). Geološka građa planine Bukulje uslovila je pojavu izvorišta gazirane vode, koja se koristi u fabrici Knjaz Miloš. Najviši vrh Bukulje je na nadmorkoj visini od 696 metara. U vegetacijskom pokrivaču dominiraju guste bukove šume, po kojima je planina i dobila ime. U podnožju Bukulje se nalaze grad Aranđelovac i Bukovička Banja, dok su na njenim padinama smeštena dva veštačka, ali veoma lepa jezera: Garaško i Bukuljsko.

Planina i njena vegetacija štite Aranđelovac i Bukovičku Banju od jakih vetrova tokom dana, a noću, blag vetar koji duva sa njenih obronaka donosi svež planinski vazduh. Do vrha planine Bukulje, vodi asfaltirani put, kao i pešačka staza, poznata kao serpentina.

Pešačka staza je formirana 1933. godine i od tada služi kao staza zdravlja i rekreacije. Staza je pogodna za sve uzraste, dužine je 2 km, i može se preći za 1 sat laganog hoda. Na vrhu Bukulje nalazi se Planinarski dom kao i dva ugostiteljska objekta. Pored toga, na vrhu postoje hidrometeorolška stanica, bina za održavanje manifestacija i turistička osmatračnica.

Osmatračnica se nalazi na nadmorskoj visini od 660 metara, visoka je 19 metara i izgrađena od armiranog betona sa 4 terase i dva odmorišta, a na njoj je postavljen i dvogled za panoramsko posmatranje.

Ova osmatračnica je jednistvena u Srbiji i sa nje se pruža veličanstven pogled na ceo Aranđelovac, ali i na okolna mesta Topolu, Mladenovac, Smederevsku Palanku. Sa osmatračnice se mogu videti i planine Rudnik, Kosmaj, Avala, Gružanske planine, Suvobor, Maljen.

Garaško jezero, koje se nalazi na nadmorskoj visini od oko 400m nastalo je 1976. godine pregrađivanjem reke Bukulje i nekoliko njenih pritoka za potrebe vodosnadbevanja Aranđelovca i okoline. Površina varira od vodostaja ali se najčešće kreće oko 65 ha. Sastoji se od tri kraka Milićevići, Lekići i Vrbe, koji su dobili nazive po potopljenim zaseocima sela Garaši i Jelovik. Karakterišu ga strme obale sa jedne i pristupačne sa druge strane. Dno je tvrdo, od ilovače sa blagim kanjonima duž nekadašnjih rečnih tokova. Najveća dubina je preko 20 m. Riblji svet je raznolik pa su od bele ribe prisutni klen, crvenperka, bodorka, krupatica, babuška a od plemenite šaran, smuđ, som, amur a štuka drži nezvanični državni rekord sa najvećim primerkom od 19,6kg.
Na Bukulji se nalazi i manje poznato jezerce čiji je naziv Bukuljsko jezero, u narodu poznato kao Crvena bara. Niti je crveno, a još manje liči na baru, tako da ne znam zašto ga tako zovu. Možda ima neku prošlost koja mi nije poznata a nisam uspela o tome ništa da pronađem.
Mesto je skriveno šumom, a uloga ovog jezera je, kao i Garaškog, da služi kao rezerva vode za snadbevanje grada.Iako nije naročito poznato kao ribolovački raj, neretko se mogu sresti ljubitelji prirode i ribolova kako pecaju na obalama jezera.

1

2

8

9

 
boya yalıtım mantolama ısı yalıtımı