NOVO: 
  22. Zimski uspon na Trem

 

2018.
»
EIGER (3967 m)
» MONBLAN (4810 m)
» MONTE ROSA
    - Zumsteinsputze (4563 m)
    - Lyskam (4537 m)
    zimski usponi:
» OLIMP (2918 m)
» GROSGLOKNER (3798 m) 
» TRIGLAV (2864 m)
» GRAND PARADISO ( 4061 m)

.............................................


logo4

» MEMORIJAL „KRSTO ŽIŽIĆ”
» MEMORIJAL „BJELAŠNICA”

» TRIGLAV (2864 m)
» OLIMP (2918 m)
» OBUKA PLANINARA POČETNIKA
» TR. SUSRET PLANINARA O.BANJA
» BALKANSKI SUSRETI PLANINARA
» DANI PLANINARA PPS-A  P.BANJA
» SUSRETI ŽELEZNIČKIH PL. KLUB.

....................................... 

USPESI KLUBA

 
  Matterhorn (4478 m)       
                 
 
Gross Glockner (3798 m)  
                
√ 
Gran Paradiso (4061 m )
                  
√ 
 Monblan (4810 m) 
            
√  
Triglav (2864 m)
    
√  
Monterosa Doufsp.(4634 m)
    

 √  Zimski usp.na Groglokner (3798 m)
    
√   Zimski uspon na Olimp (2917 m)
 
........................................

 

1.1.2011.

 

 

  (84) Rajac (894 m) - tragom Kolubarske bitke

  1.4.2018.
Planinarska akcija
1 dan

  Vesna Dimitrijević
064/2018431

Polazak sa parkinga ispred Opštine Novi Beograd u 7h.
Neće biti uobičajene jutarnje pauze za kafu. Kome je neophodna, neka je ponese.
Vozimo se Ibarskom magistralom do Ljiga i nakon skretanja za Rajac, do Kadine Luke, odakle krećemo na pešačku turu.
Povratak u Beograd do 22 časa.

PEŠAČKA TURA

Kadina Luka - prelazak Slavkovačke reke - Krst (322m) - Čardak (645m) – zaseok Građenik (temelji nove crkve - spomen kosturnice učesnika Kolubarske bitke) - Selo Topalovići - Kikovi (508m) - Rajac (849m) – označeni vrh Rajca (847m) - vodopad na reci Slap - planinarski dom „Čika Duško Jovanović"

Dužina staze je 15km sa visinskom razlikom u usponu 1020m, a u spustu 595m.
Za učešće na ovoj akciji, potrebna je vrlo dobra kondicija.

U Planinarskom domu će biti organizovan kasni ručak, za one koji budu želeli, po ceni od 500 dinara. U ponudi je čorba, jelo, salata, hleb i desert. Ručak ne ulazi u cenu izleta.

Cena: 1000 dinara, veliki autobus, 1250 dinara, minibus

Oprema: prema godišnjem dobu, presvlaka, kamašne, obavezne gojzerice, poželjni štapovi, dobra zaštita od eventualnih padavina i vetra, hrana i voda iz ranca.

Uplata manjeg iznosa je unapred, u celosti, prilikom prijavljivanja na sastancima Kluba, ili Post netom na broj mog mobilnog telefona u bilo kojoj pošti. U slučaju otkazivanja, bez obzira na razlog, potrebno je da sami nađete zamenu, u protivnom, novac vam ne može biti vraćen.

Vodič zadržava pravo izmene programa, ukoliko bude potrebno, usled nepredviđenih okolnosti, a radi bezbednosti i zaštite zdravlja učesnika.

- Svako učestvuje na sopstvenu odgovornost u skladu sa Pravilnikom o radu Sekcije za akcije.
- Uz sebe morate imati zdravstvenu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za 2018. godinu.
- U toku odlaska na odredište i izvođenja planinarske akcije, nije dozvoljena upotreba alkohola.

Ove godine se navršava 104 godine od znamenite Kolubarske bitke, najveće i najslavnije bitke u bogatoj ratnoj istoriji srpske vojske. Malo je poznato širem krugu javnosti (osim vojnim istoričarima), da se sve do 1925. godine, ova čuvena i u svetu poznata bitka, zvala Suvoborska bitka, a da je potom, iz nepoznatih razloga, preinačena u Kolubarsku bitku.

Ova bitka je potvrdila hrabrost i izuzetne borbene kvalitete srpskog vojnika i verifikovala nenadmašnu sposobnost srpskih vojskovođa – Putnika, Stepanovića, Mišića, Bojovića, Jurišića, Živkovića, Aračića i drugih.

Najveće zasluge u Kolubarskoj bici pripadaju srpskoj Vrhovnoj komandi, sa vojvodom Putnikom, kao velikim strategom na čelu, zatim generalu Živojinu Mišiću, inicijatoru i glavnom neimaru ove briljantne pobede. Naravno i vojnicima koji su se junački borili, a mnogi i poginuli u odbrani svoje otadžbine.

Njihove kosti nisu u blistavim mauzolejima i raskošnim grobnicama. Sahranjeni su tamo gde ih je zadesila smrt: na Ceru, Drini, Gučevu, Građeniku, Suvoboru, Rajcu, Sokolcu, Kosmaju...

Sada već davne 1985. godine, meštani zaseoka Građenik, sela Kadina Luka, postavili su spomenik izginulim borcima Kolubarske bitke na rovu, grobu, na jednom od mnogobrojnih položaja Prve srpske armije u Prvom svetskom ratu. Od tada, pa sve do 2006. godine niko ga nije posećivao... a spomenik pored koga niko ne prolazi i nije spomenik, već običan kamen... A te, 2006. godine, 15. februara na Sretenje Gospodnje, grupa od 150 planinara, učenika osnovne škole iz Ljiga, meštana Ljiga i Kadine Luke, kreće na pohod iz Ljiga, preko Građenika, pored spomenika, put vrha Rajca do Planinarskog doma na Rajcu. Išli su onim pravcem, kuda je jednim delom, odstupala Prva srpska armija u Kolubarskoj bici, pod komandom vojvode Živojina Mišića. Iste godine, na Čardaku, najvišem vrhu Građenika podignut je i osveštan krst.

Bio je to početak lepe tradicije u cilju očuvanja našeg duhovnog, istorijskog i kulturnog nasleđa na ovim prostorima.

Nekako u isto vreme, rodila se i ideja o gradnji hrama Božijeg na Građeniku, da bi nakon tri godine, tačnije 22. novembra 2009. godine izvršeno osvećenje mesta budućeg hrama.
Pored nepobitne duhovne vrednosti, ovaj hram koji je posvećen Svetim mučenicama, Veri, Nadi, Ljubavi i majci im Sofiji, imaće i istorijsku vrednost, koja će obeležiti duh jednog teškog vremena srpskog naroda, posebno njegove vojske ali i njene slave u svetskim razmerama.

Izvodi iz Elaborata: Ideja o gradnji crkve, spomen – kosturnice „Svete mučenice Vera, Nada, Ljubav i majka im Sofija", autora Mladena Draškića

Image00004

Image00009

Image00015

Image00016

 
boya yalıtım mantolama ısı yalıtımı