NOVO: 
Mont Blanc (4810 m) 
Visočica, Vito (1960 m), Via ferrata Trebević
 
 

2018.
»
EIGER (3967 m)
» MONBLAN (4810 m)
» MONTE ROSA
    - Zumsteinsputze (4563 m)
    - Lyskam (4537 m)
    zimski usponi:
» OLIMP (2918 m)
» GROSGLOKNER (3798 m) 
» TRIGLAV (2864 m)
» GRAND PARADISO ( 4061 m)

.............................................


logo4

» MEMORIJAL „KRSTO ŽIŽIĆ”
» MEMORIJAL „BJELAŠNICA”

» TRIGLAV (2864 m)
» OLIMP (2918 m)
» OBUKA PLANINARA POČETNIKA
» TR. SUSRET PLANINARA O.BANJA
» BALKANSKI SUSRETI PLANINARA
» DANI PLANINARA PPS-A  P.BANJA
» SUSRETI ŽELEZNIČKIH PL. KLUB.

....................................... 

USPESI KLUBA

 
  Matterhorn (4478 m)       
                 
 
Gross Glockner (3798 m)  
                
√ 
Gran Paradiso (4061 m )
                  
√ 
 Monblan (4810 m) 
            
√  
Triglav (2864 m)
    
√  
Monterosa Doufsp.(4634 m)
    

 √  Zimski usp.na Groglokner (3798 m)
    
√   Zimski uspon na Olimp (2917 m)
 
........................................

 

1.1.2011.

 

 

k0160225   (309) Maroko


  29.9.-13.10.2018.
Planinarska akcija
15 dana
 
  Detiček Mirko
062/1161728

Trekking po Atlasu, uspon na najviši vrh Tubkal 4167m. Trekking po pustinji i poseta Uneskovoj baštini Maroka, trajanje 15 dana, od 29.09 do 13.10.2018.

Maroko, na serozapadu Afrike, je zemlja bogatog istorijskog nasledja I tradicije, kontrasta -srednjeg veka I savremenog kao I raznovrsnih prirodnih lepota . Od ukupno devet registrovanih Uneskovih baština Maroka posetićemo sedam i to carske gradove Fes, Meknes , Rabat , Marakeš, kao I , Ksar of Ait-Ben-Haddou, Medinu Esauire , arheološke iskopine Volubilisa. Očekuje nas trekking po Atlasu I pustinji Chehbi.

PROGRAM
1. dan 29.09. Subota Beograd- Niš -Bergamo -Kazablanka
Transfer do Niša , popodnevni let do Milana (Italija) I dalje let do Kasablanke ( Maroko).

KAZABLANKA sa širom okolinom ima preko 3 600 000 stanovnika. Najveći je grad u Maroku. Kazablanka je ujedno i najveća luka, ekonomski i turistički centar ove države, stecište finansijskog i industrijskog poslovanja i velikih korporacija i kompanija iz celog sveta.

1
Džamija Hasan II

2. dan 30.09.18 nedelja
Dolazak u Kazablanku u ranim jutarnjim satima . Obilazak Poseta velelepnoj džamiji Hasan II I centralnom trgu Mohamed V. Po podne odlazak za Rabat Noćenje u Rabatu

3. dan 1.10. ponedeljak Rabat, obilazak znamenitosti
Po podne odlazak vozom u Meknes. Noćenje.

2
Rabat: Mauzolej Mohameda V I Hasanov toranj u pozadini

RABAT,danas moderan glavni grad Maroka. Posebne atrakcije su istorijski lokaliteti: medina, mauzolej Mohameda V, Hasanov toranj, Kraljeva palate, kazba Oudaja - zasebno utvrđena naseobina sa pogledom na Atlantik I na ušće reke Bou Regreg , kazba CHELLA najstarija naseobina , nastalu na ostatcima

4. dan 2.10 utorak
Fakultativno obilazak Volubilisa .
Odlazak u Fes . Noćenje.

MEKNES , najmanji od carskih gradova i najbolje očuvan carski grad, drugačiji od drugih. Uredjen po ugledu na francuski urbanizam. Ulaz u medinu sa najlepšom kapijom u carskim gradovima- Bab Mansour- trijumfalna kapija , sa trga Place el Hedim koji je srce medine Meknesa. Kočijama obilazimo znamenite lokacije unutar medine : mauzolej Mulaj Ismaila , žitnica Heri es Souani sa konjušnicom za 12000 konja, ulaz u carsku palate, jezero -bazen Agdal za snabdevanje vodom.

3
Meknes: Najlepša kapija u Maroku Bab Mansour

5 dan 3.10 sreda Fes Razgledanje medine sa vodičem
Noćenje u Fesu .

FES, marokanski kraljevski grad zaslužuje naziv „Meka zapada". Najstariji od carskih gradova, zasnovan 789 god . Verski I kulturni centar sa najstarijom aktivnom medresom (islamska obrazovna ustanova) Al Kairouine iz 859god. U medini Fes El Bali nalaze se i druge veoma značajne gradjevine, kao čitav niz starih radnji sa starim zanatima. Cela medina je pod zaštitom UNESCO-a I ujedno je jedna od najstarijih i najvećih pešačkih zona sveta

5
Fes: Plava kapija I džamija mederse Bou Inania u pozadini

6. dan 4.10 četvrtak Odlazak iz Fesa u ranim jutarnjim časovima. Obilazak istočnog Maroka , po ograncima Atlasa. Putovanje u tri dana Fes-Ifran-Midelt- Merzouga pustinja Chehbi- jahanje kamila. Večera u pustinji u Berberskom kampu I noćenje u šatorima.

7. dan 5.10 petak Izlazak sunca na dinama. Povratak na kamilama u riad u Merzugi . Putovanje I treking na putu Merzouga - Todra Gorges - Dades Valley - Dades Gorges. Noćenje u Ksaru Tifawen .

6
Pustinja - jahanje kamila

8 dan 6.10 subota Dades – Ouarzazate - Ait benhaddou- prelaz Tizi Ticka I dolazak u Marakeš.

AIT BENHADDOU utvrđenje izgradjeno od gline sa skladištem za žito na vrh brda. Nalazi se na ranijem putu karavana između Sahare I Marakeša. Karakterističan primer marokanske arhitekture- gradnje zgrada od gline. Sam grad I okolina poslužili su kao dekor za snimanje desetine filmova ( npr Sodom And Gomorrah (1963), Jesus of Nazareth (1977) Gladiator(2000) One Night with the King (2006)itd ).

Veče ćemo provesti u Marakešu na najvećem trgu u Maroku- Jemaa el Fna (Place of the Dead), koji živi I danju I noću, uz predstave artista, muzičara, ukrotitelja zmija I drugih uz veliki broj restorana I prodavnica svega I svačega.

MARAKEŠ je drugi po veličini grad u Maroku i nalazi se u podnožju planinskog masiva Atlasa. Osnovan je pod berberskom dinastijom Almoravida u XI veku. Marakeš je biser Maroka koji je preživeo vladavinu četiri dinastije. Svaka od njih je u gradu ostavila tragove svoje vlasti. Marakeš, crveni grad, je prava priča „iz 1001 noći ". Dugo je Marakeš bio politički, ekonomski i kulturni centar. Uticaj ovog grada prostirao se po celom zapadnom islamskom svetu i dopirao je do Evrope a posebno jak uticaj bio je u Andaluziji. Nadaleko čuven zbog svojih starina - sukova, najvećih u Maroku, i veštih zanatlija. Marakeš je i danas prestonica marokanskog juga. Medina Marakeša je deo Svetske kulturne baštine (UNESCO). (Badi palata, Baia palata, Tomb Saadinea itd.)

8 9 11
                                                                            Obronci Atlasa - klisura  Todra      Koutoubia Mosque -  džamija

9. dan 7.10 nedelja – Marrakech Razgledanje znamenitosti

10 dan 8.10 ponedeljak Odlazak iz Marakeša na Atlas. Prevoz do Imlila. Pauza u Imlilu u riadu I prepakivanje. Mazge za prtljag. Treking od Imlila do planinarskog doma Muflon na 3200m, 5 do 6 sati. Noćenje u planinarskom domu Muflonu.

12 13
Uspon I transport prema domu                            Vrh Toubkal 4167m

11 dan 9.10 utorak Uspon na Tupka 4167m. ( zavisno oduslova povratak u Imlil ili noćenje u domu).

12 dan 10.10 sreda ( povratak u Imlil) dalje prevoz do Marakeša ( po podne Basta Majorelle ili neki drugi lokalitet fakultativno ) Marakeš, noćenje u Riadu.

13 dan 11.10 cetvrtak Rani polazak na izlet autobusom u Esauiriju grad na obali Atlantika. Razgledanje I večernji povratak u Marrakech Esauira.

Esauira ribarski grad na obali Atlantika, u 16 veku Portugalska kolonija poznata pod imenom Mogador prirodno zaštićena od udara jakih talasa Atlantika. Medina sa lukom ,opasana bedemima je UNESKOVA baština. Poseduje šarm Marakeša I drugih gradova u malom, zona mira I relaksacije.

14
Ribarski čamci u luci Esauirija

14.dan 12. 10. petak Marakeš slobodno vreme (fakultativni obilasci )

15. dan 13.10 subota Odlazak na aerodrom Marakeš. Poletanje za Rim (aerodrom Ciampino ) 10:25. Let oko 4 sata. Transfer sa aerodroma Ciampino do aerodroma Rim- Fiumicino 2 do 3 sata. Iz Rima poletanje za Beograd oko 20h I dolazak oko22:00. Kraj akcije Maroko 2018.

15
Ulazni hol aerodroma u Marakešu, najlepšu zgradu aerodrome u Maroku

MOLIMO DA PRILIKOM PRIJAVE IMATE U VIDU SLEDEĆE NAPOMENE:

Cena 900 €

Kalkulacija cene je rađena na bazi 10 putnika, na bazi letova low cost kompanija. Stoga je cena podložna promenama u skladu sa promenom cene aviokarata. Cena je garantovana nakon uplate avansa i izdavanja aviokarte.
Akontacija prilikom prijave je 300 evra. Po uplati akontacije , odustajanje od akcije moguće je samo zamenom, uz doplatu za promenu imena za avio karte. Ostale uplate su prilikom vađenja marokanske vize 200 evra i ostatak na rate do polaska na put.

U cenu je uračunato:
- avioprevoz na relaciji Beograd – Maroko – Beograd sa aerodromskim taksama,
- ručni prtljag u avionu do 10 kg
- dolazni , odlazni transferi aerodrom - hotel –aerodrom, - 12 noćenje u Maroku sa doručkom (u hotelima, riadima ili hostelima), - prevozi izmedju mesta unutar Maroka
- usluge profesionalnog vodiča u Fesu,
- zapadni Maroko pustinja
- organizacija uspona na Tupkal ,
- troškovi organizacije i vodjenje putovanja.

Cena ne obuhvata:
- međunarodno zdravstveno osiguranje,
- doplate za prekomerna težina prtljaga u avio prevozu,
- vizu za Maroko,
- hrana, flaširana voda, , gazirana i negazirana ( alkoholna) pića,
- fakultativne izlete,
- ulaznice za kulturno istorijske spomenike
- lokalne prevoze unutar gradova,
- individualni zahtevi i posebne usluge.

Organizator putovanja je PK Železničar. Putovanje je planinarska, posetilačka – pešačka a ne turistička akcija. Moguće su izmene programa usled više sile, ili drugih nepredviđenih okolnosti na koje ne može da se utiče. Svako učestvuje na sopstvenu odgovornost u skladu s Pravilnikom o bezbednosti PSS.

 
boya yalıtım mantolama ısı yalıtımı